Главная ВСЕКИ 150 мл КАФЕ ВОДЯТ ДО ЗАГУБА НА 10 мг КАЛЦИЙ В ОРГАНИЗМА

    Екип от учени е установил, че чаша 150 мл кафе (112 мг кофеин) увеличава калциевите загуби с 10 мг. 50 гр негативен калциев баланс от 10 мг дневно ще доведе до загуба на 182.5 г калций или 24% от 750 г калциев скелетен резерв.
    kafe Кофеинът е широко разпространен в растенията по целия свят. Мнозина го консумират като храна или напитка поради леко стимулиращото му въздействие. Хранителните източници на кофеин включват кафето, чая, някои безалкохолни напитки и продукти, съдържащи какао. Кофеинът се използва и като лекарство, като се добавя към аналгетиците. Когато се обсъждат ефектите му върху човешкото здраве, трябва да се прави разлика между действието на кофеина и на останалите съставки на храната и напитките. Това важи особено за кафето и чая, които съдържат и много други съставки с физиологични ефекти. Тези съставки погрешно могат да се припишат на кофеина. В естествените продукти под влияние на кулинарната обработка количеството му трудно може да се определи. 
Изследвания от 1992 г. показват, че кофеинът има незначително въздействие върху костите на жени преди менопауза. По-възрастните жени, особено при нисък внос на калций с храната, по-трудно се нагаждат към предизвиканата от кофеина увеличена загуба на калций с урината.  Кофеинът има лек диуретичен ефект. Той увеличава и загубата на калций, но не като оксалат, увеличава и риска от поява на бъбречни камъни. 
    За възрастни се приемат индивидите над 50-годишна възраст, тъй като това е средната възраст на менопаузата - удобен и ясен белег за остаряване. Мъжете са класифицирани по същия начин с цел сравнение. 
  Според проучвания в САЩ, съобщени през 1995 г., средната консумация на кафе за възрастта от 50 до 69 г. около 400 мл дневно (227 мг кофеин), а над 70 г. - 300 мл дневно (190 мг кофеин). Чай пият около 40% от проучените, като средната консумация е 140 мл дневно (28 мг кофеин). Безалкохолните напитки са по-малко популярни. Пият ги около половината от възрастните между 50 и 69 г. и само 1/3 над 70 г. , като средната консумация е от 43 до 124 мл дневно. Като се има предвид ниското съдържание на кофеин, те са игнорирани при определяне на общото му количество. След съобразяване с теглото средната дневна консумация на кофеин за жителите в САЩ над 50-годишна възраст е 2.4 мг/кг. За 90% от тях тя е 5.2 мг/кг дневно. Само отделни лица приемат дневно над 10 мг/кг.
    В други две изследвания се съобщава, че кофеинът засяга костите, само, ако вносът на калций еtea нисък. Жени, които приемат повече от 450 мг кофеин на ден и калцият е по-малко от 744 мг дневно, показват значими загуби по отношение на общата и гръбначната костна плътност. Според друго проучване 2 чаши кафе дневно се придружават от намаление на костната плътност на лумбалните прешлени и бедрото, равностойна на тази при жените, които не пият ежедневно мляко.
Пето проучване, направено при 125 жени на възраст от 55 до 70 г., не установява връзка между приемането на кофеин и костната плътност.  
Повечето проучвания подкрепят хипотезата, че по-възрастните жени са по-чувствителни към ефектите на кофеина върху костния метаболизъм и че кофеинът може да бъде рисков фактор за костна загуба.



Главная
Сайт создан в системе uCoz