Слънчевият витамин D  Главная
   Той идва от слънчевата светлина или от храната. Ултравиолетовите лъчи оказват въздействие върху мазнините на кожата, произвеждащи този витамин, който след това се поема в тялото. При перорален прием витамин D се абсорбира заедно с мазнините през чревните стени. Смогът пречи на продуциращите витамин D слънчеви лъчи. Слънчевият загар спира производството на витамин D чрез кожата.
Допринася за правилното оползотворяване на калция и фосфора и е необходим за здравината на костите и зъбите. В комбинация с витамин А и С може да помогне за предпазване от настинки. Стимулира лечението на конюнктивит, както и асимилирането на витамин А .
Недостигът му води до рахит, тежки форми на загниване на зъбите, остеомалация (размекване на костната тъкан), сенилна (старческа) остеопороза.
Естествени източници на витамин D са рибено масло, сардина, херинга, сьомга, риба тон, мляко и млечни продукти.
Признаците за токсичност са необичайна жажда, възпаление на очите, сърбеж по кожата, повръщане, диария, анормално отлагане на калций по стените на кръвоносните съдове, черния дроб, белите дробове, бъбреците и стомаха.
Градските жители, особено обитаващите зони с висока плътност на смог, трябва да увеличат приема на витамин D. Хора, чиито облекло или начин на живот ги държат далеч от слънчева светлина, нуждаят се от по-голямо количество витамин D. На деца, които не пият мляко, обогатено с витамин D, е необходимо да се дава повече от витамина.




Сайт создан в системе uCoz