ЦЕНАТА НА ПРОФИЛАКТИКАТА
НА ОСТЕОПОРОЗА

Аида ПАНИКЯН

    Калцият е от съществено значение за доброто функциониране на сърцето, мускулите и нервите, за съсирването на кръвта и най-вече за изграждането и поддържането на здрави кости. milk Ако диетите не включват достатъчно количество калций, тяло си взима това, от което има нужда от костите. В детството, той е необходим за растежа на здрав скелет и за подпомагане нарастването на тялото.
    На 20-годишна възраст обичайно костите спират растежа си на дължина. Според съвременните учени пиковата костна маса се достига по това време. Затова и плътността на костите ще зависи от калциевия прием през детството.
 

Възраст /години/
Количество /милиграми/
7 – 9
10 - 12 /момчета/
10 - 12 /момичета/
13 – 17
18 – 50
Над 50

700
900
1 200 – 1 400
1 200
1 000
1 000 – 1 500



    Според американските изследователи дневната консумация на храни осигурява на средностатистическия янки средно 500-700 мг калций, което е крайно недостатъчно и с напредването на възрастта недостатъчният калций в костите може да причини остеопороза. Всяка втора американка на възраст над 50 г. рискува да получи фрактура, причинена от остеопорозата. Но чупливостта на костите не е само “женско” заболяване. 20 на сто от американците също са жертви на “тихата епидемия”. По американските стандарти дневният прием на калций не трябва да е под 

Възраст /години/
Средно дневно количество калций
(в милиграми)
18 до 24
25 до 49
Бременни и кърмачки
50 до 64, ползващи естроген
50 до 64, не ползващи естроген
65 и над 65

1,200 - 1,500
1,000
1,200 (1,500 за по-млади от 25 г.)
1,000
1,500
1,500



    За разрастването на мащабите на заболяването в България чето като примина се изтъква обедняването на населението и съответно влошения хранителен режим – напоследък мнозина консумират храти,богати на мазнини и въглехидрати, които засищат по-бързо. Според статистиците през ноември 2001 г. средно на член от семейство месечната консумация на хляб и тестени изделия е 11.2 кг, а през ноември 2002 г. – 10.9 кг. Консумацията на прясно мляко се е запазила на 2 л, а консумацията на кисело – леко се е повишила от 1.6 кг на 1.9 кг. Леко повишение – от 0.7 кг на 0.8 кг, бележи и консумацията на сирене. Тези количества са крайно недостатъчни за осигуряване на нормален калциев прием с храната, категорични са медиците. От друга страна оправданието, че цените на тези хранителни продукти са високи, не звучи реалистично. Според статистиката през септември 2002 г. средната цена на 1 л прясно пастьоризирано мляко е 0.92 лв., на кофичка краве кисело мляко (2% масленост) е 0.51 лв., а на фирменото – 0.61 лв., кило сирене е около 3 лв., а кашкавалът – 6.05 лв.

Съдържание на кaлций в някои храни

Храна
гр / мл
мг калций  
средна  цена
Прясно мляко – пълноценно

Кисело мляко 
  
Сирене
- краве

Извара                

Сардина с кости /консерва/

Сьомга с кости

Хляб

Бадеми
   
Ябълка

250 мл

250 мл (1/2 кофичка)


 50 г

125 г

8 броя /малки/

200 г

30 г

125 г
   
200 г

315

400 (2 %)


300

  90

150

240

  25

200

300
                   0.92 лв.

                   0.51 лв.
фирмено - 0.65 лв.

                    3 лв./кг



        1.50-1.80 лв./бр





           1.60 лв./100 г

                 2 лв./кг

    Безспорно такава профилактика, която започва от най-ранна възраст и се формира като култура на храненто, струва доста по-евтино от лечението на заболяването и усложненията, до които то води. 



Назад Вперед


Сайт создан в системе uCoz